Przedpremierowo:
„Kupa faktów o smrodzie,
czyli co i dlaczego ludziom
cuchnie, trąci i zalatuje”
Edward Kay
Mike Shiell
Zmysł węchu mamy wszyscy, czasem nie działa on właściwie, a nawet może zostać utracony. Na co dzień zauważamy go mniej lub bardziej, najczęściej myślimy o nim gdy jakiś zapach nam się podoba lub wprost przeciwnie. Jednak one otaczają nas bezustannie, a kiedy przestaje je czuć wiemy, że dzieje się coś niepokojąco. Podział zdaje się prosty, ale tylko z pozoru, bo co dla jednych jest nie do zniesienia, innym przeszkadza mniej lub w ogóle. Jak to więc jest z tym z smrodem?
Wydawałoby się, że zdefiniowanie tego, co uważamy za brzydki zapach oraz gdzie ma swoje źródło wcale nie jest trudne. Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach jakich częściowo domyślamy się, ale o wielu nie wiemy nic lub bardzo mało. Oczywiście istnieje również niejeden mit w tym temacie, w końcu owiany jest często nie tyle tajemnicą ile wstydem, zasadami savoir-vivre`u lub po prostu brakiem wiedzy. Jednak Edward Kay i Mike Shell w swojej książce „Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje” przedstawiają jak to naprawdę jest oraz co stoi za tytułowym smrodem w bardzo interesującym stylu. Nie ma co się sugerować, że jest to pozycja przeznaczona jedynie dla młodszych czytelników, gdyż autorzy naprawdę w brawurowym stylu przekazują informacje. Lektura opiera się na skondensowanych wiadomościach, lecz w żadnym razie okrojonych, cała sztuka w tym, by przekazać to, co najważniejsze i zachęcić do dalszego zdobywania wiedzy. Twórcom udało się to znakomicie dzięki połączeniu naukowej strony z humorem oraz ilustracjami i ciekawostkami. Edward Kay i Mike Shell podjęli się zadania wcale nie tak łatwego, przybliżenie „śmierdzącej” tematyki poszło im jak z płatka między innymi dzięki temu, iż wybrali nie tylko interesujące wątki, ale również te mniej znane lub całkowicie zepchnięte na margines. Do tego dodać należy odpowiedzi na popularne zapytania oraz skierowanie uwagi czytelników na nowe obszary. Odpowiednio podane w formie i treści informacje z tej książki nie będą jednymi z wielu, o jakich szybko zapomina się, ale stanowią ciekawą porcję wiedzy, jaką warto zapamiętać.
Premiera:
15.11.2023
Za możliwość przeczytania
książki
dziękuję: